Fenntartható turizmusfejlesztés Szarvason – a Kacsa tó és környezetének komplex fejlesztése

Szarvas

TOP-1.2.1-16-BS1-2020-00011

Kedvezményezett neve: Szarvas Város Önkormányzata

Projektazonosító: TOP-1.2.1-16-BS1-2020-00011

Projekt címe: „Fenntartható turizmusfejlesztés Szarvason – a Kacsa tó és környezetének komplex fejlesztése”

Projekt elszámolható összköltsége: bruttó 829.994.331 Ft

Támogatás összege: bruttó 829.994.331 Ft

Projekt teljes költsége: 864.153.331 Ft

Támogatás mértéke: 100%

Projekt tervezett fizikai befejezési dátuma: 2023.11.30.

Konzorciumi partner: Békés Vármegye Önkormányzata

 

Szarvas Város Önkormányzata mint főkedvezményezett 829 millió forint vissza nem térítendő európai uniós támogatásból a Kacsa tó és környezetének komplex fejlesztését a Széchenyi 2020 program keretében valósítja meg.

A projekt címében található komplexitás azt jelenti, hogy a rendezvénycsarnok építésével együtt elvégezzük azokat a tájrendezési feladatokat is amelyek a Kacsa tó és a hozzá kapcsolódó közterületek, parkok illeszkedését fogják biztosítani az átfogó ökoturisztikai és családbarát fejlesztéshez.

Tervezett fejlesztések: A térségben jelentős kulturális és örökségi helyszínek turisztikai fejlesztése. Rendezvények infrastrukturális hátterének fejlesztése, – rendezvénycsarnok építése. Ökoturisztikai fejlesztések (Természeti értékek bemutatására alkalmas helyszínek ökoturisztikai fejlesztései:

• Célcsoport specifikus projektelemek,

• Élményelemeket jelentő technikai fejlesztések,

• Környezetbe illő infrastrukturális feltételek megteremtése) – Kacsa tó fejlesztése keretében az alábbi projektelemek megvalósítása tervezett: – Kacsa tó közepén 1 db levegőztető szökőkút telepítése, az eutrofizáció csökkentésére,

• Kültéri fitness játszótér,

• Gyermek játszótér,

• Streetball pálya több funkciós használatra,

• Szent István park fejlesztése – felújítása, bástyák kialakítása – Szent István úti kapu, Vasút utcai palánkvár kapu kialakítása – mólók készítése – Utcabútorok (padok, szemétgyűjtők, kerékpártárolók) kihelyezése – árusító faházak kihelyezése – gyalogos fahíd építése – parkolók kialakítása – egyéb környezetrendezés, parkosítás, villamossági munkák, stb.

Fő célcsoportok: Az ország minden területéről számítunk látogatókra, különös tekintettel a családokra és a fiatalkorúakra. Jelen fejlesztési projekt által létrehozott attrakció és a város meglévő attrakciói több napos programlehetőséget kínálnak az ide érkezőknek. A város turisztikai arculatának sajátossága abban fog állni, hogy a kulturális lehetőségeket ötvözi az öko- és aktív turizmus programjaival, melyhez jelen fejlesztési projekt is maximálisan hozzájárul. Így lényegesen tágabb a potenciális látogatók köre – regionális és országos szintű látogatottság prognosztizálható, főként a 15-25 éves korcsoport, és a kisgyermekes családok érdeklődése nőhet meg.

Konzorcium kialakítása a projekt érdekében szakmai szempontból vált szükségessé. A projektmenedzsmenti feladatokat a Békés Vármegyei Önkormányzat látja el.

Eredetileg, azaz a Támogatási szerződés megkötésekor a projekt támogatási összege 730.000.000 Ft volt. A Közreműködő Szervezet által az Irányító Hatóság részére 2023.03.24-én felterjesztett többlettámogatási igényt pozitívan bírálták el, amelynek következtében 99.994.331 Ft költségnövekményben részesült a projekt.

 

Az Ön böngészője sütiket használ a webhelyen való jobb navigáció, a webhelyhasználat elemzése és marketing tevékenységeink támogatása érdekében. View more
Elfogadom a sütiket