Home Eseménytár Erdőssztyeppek hazánktól Mongóliáig – Molnár Ábel kutató előadása

Erdőssztyeppek hazánktól Mongóliáig – Molnár Ábel kutató előadása

Az erdőssztyepp Eurázsia egyik meghatározó tájtípusa, erdők, cserjések és gyepek változatos, kiemelkedően fajgazdag mozaikja. Az erdőssztyepp-zóna a Kárpát-medence területén éri el elterjedésének legnyugatibb határát. Jellemző foltjait a Körös-Maros Nemzeti Parkban is megtalálhatjuk.

A zárt erdők és a nyílt füves puszták közötti termékeny átmeneti sávban számtalan nomád és letelepült nép élte mindennapjait az elmúlt évezredekben, előttük itt legeltek őstulkok, bölények és vadlovak, sőt még korábban, a jégkorszakban az akkori erdőssztyeppeken a gyapjas mamut csordái sem voltak ritkák.

Napjainkra az erdőssztyeppek összezsugorodtak és átalakultak. Különleges biológiai sokféleségük jövőbeni fenntartása – főleg Európában – igen nagy kihívás a természetvédelem számára.

Molnár Ábel Péter több mint egy évtizede foglalkozik az Alföld utolsó természetes képére jellemző erdőssztyepp növényzet kutatásával, melynek jó néhány eredményét, tapasztalatát 2023. március 25-én a Körös-Maros Nemzeti Park Igazgatóság Körösvölgyi Állatpark látogatóközpontjában 14 órakor megrendezésre kerülő előadása keretében tárja majd az érdeklődők elé. Az egyébként csak tudományos berkekben közzétett érdekességek most mindenki számára elérhetővé válhatnak.

Az előadás első felében szó lesz az erdőssztyeppek eurázsiai sokféleségéről, a hazai erdőssztyeppek növényfajainak múltjáról, az erdőssztyeppeken jellemző természetes hatásokról, illetve az alföldi élőhelyek főbb természetvédelmi élőhelykezelési kérdéseiről, elveiről.

Az előadás második részében élménybeszámolókat hallhatunk az előadó keleti útjaiból, mely során a hazánk és Mongólia közötti erdőssztyeppek növényzetébe és az ott élők mindennapjaiba kaphatunk bepillantást. Indulunk az Alföldről, áthaladunk az erdélyi Mezőségen, utána Moldova és Dobrudzsa környéke következik. Egy ugrással az Urál-lábánál leszünk, majd Kazahsztánban, a kirgizisztáni Tien-Sanban, végül az Altájon túli Mongóliában fejezzük be a keleti utazást.

A nagyjából másfél órásra tervezett előadást követően a közönségnek lehetősége lesz az előadótól kérdezni.

A programon történő részvételt az aznapra váltott állatparki belépőjegy tartalmazza. A kimondottan csak az előadásra, az előadás előtt fél órával érkezőknek 1000 Ft-os kedvezményes belépőjegy is váltható.

Sok szeretettel várnak minden érdeklődőt!

 

Bővebb információ:

Web: www.kmnp.hu

Telefon: 06 30 475-1789

E-mail: korosvolgy@kmnp.hu

dátum

2023.márc.25.
MÁR BEFEJEZŐDÖTT!

időpont

14:00 - 16:00

helyszín

Körös-Maros Nemzeti Park Igazgatóság Körösvölgyi Állatpark
5540 Szarvas, Anna-liget 1.
Kategória
Az Ön böngészője sütiket használ a webhelyen való jobb navigáció, a webhelyhasználat elemzése és marketing tevékenységeink támogatása érdekében. View more
Elfogadom a sütiket