Történelmi Emlékút és Országközép

Szarvas

A Holt-Körös partján áll a történelmi Magyarország közepét jelző emlékmű. Az emlékhelyet Mihál József gimnáziumi tanár számításai alapján jelölték ki még a múlt század végén. Ez szinte egybeesett egy akkor még működő szélmalom helyével. Jelentőséget azonban csak a trianoni döntés után kapott.

1939-ben emlékeztetve az egykor itt állt szélmalomra – stilizált szélmalomépületet emeltek a Holt-Körös partján, a városiak által mind a mai napig szabad strandként használt területen. Az államalapítás 1000. évfordulójára emlékutat alakítottak ki. Az 1,1 km-es út az Ótemplom mögötti Szent István park közeléből indul, egy székely kapun át vezet fel a Holt-Körös körtöltésére. Ennek végén egy másik székely kapun át vezet a történelmi Magyarország közepének nevezett szélmalomhoz. A gáton 17 stációt hoztak létre. Az ide állított emlékművek Magyarország történelmének 17 jelentős állomására emlékeztetnek.

Történelmi Emlékút és Országközép

Elérhetőségek:

Az Ön böngészője sütiket használ a webhelyen való jobb navigáció, a webhelyhasználat elemzése és marketing tevékenységeink támogatása érdekében. View more
Elfogadom a sütiket